PEKARČEK & SLAŠČIČARČEK

kruh

Portal Pekarček & Slaščičarček je namenjen vsem pekom in slaščičarjem, ki jim je veselje do tega cenjenega in kreativnega dela! Na tem portalu bomo objavljali vaše recepte in kreativnosti ki jih boste ustvarjali tekom vašega vsakdana!

RECEPT

ČEBELJI PIK

 

500  g  moke

30g svežega ali 1 1/2 zavojčka suhega kvasa

300 g sladkorja

1 zavojček vaniljinega sladkorja

1/4l mlačnega in 1/2 hladnega mleka

2  jajci

75g na sobno temperaturo ogretega surovega masla ali margarine

200g mandljevih lističev

400g sladke smetane

zavojček vaniljinega pudinga

1 žlica ruma

 

 

1.Priprava:
Moko vusujemo v skledo. V sredino vtisnemo jamico in vanjo nadrobimo ali nasipamo kvas. Čezenj potresemo žlico sladkorja. Prilijemo slabo polovico mlačnega mleka. Mleko mešamo od sredine navzven z nekoliko moke in kvasom, dokler se kvas ne razpusti.

2. Kvas pokrijemo in ga pustimo 30 minut vzhajati. Potem mu dodamo 50g sladkorja, vaniljin sladkor, preostalo mlačno mleko, jajci in na sobno temperaturo ogreto maščobo. Vse sestavine tako dolgo stepamo, da se testo se zlahka loči od roba sklede.

3.Potem testo pokrijemo in pustimo 30 minut vzhajati. Za oblogo v ponvi na srednjem ognju med nenehnim mešanjem segrejemo maslo, 175 g sladkorja ali mandljeve lističe. Brž ko se začne sladkor karamelizirati, primešamo 200g smetame in pustimo zmes ohladiti. Za nadev gladko zmešamo v 6 žlic hladnegega mleka 4 žlice sladkorja in pudingov prašek. Z metlico zamešamo vanj pudingovo zmes in puding še enkrat zavremo. Po želji ga odišavimo z rumom.

 

 

 

4.Puding prelijemo v skledo in ga pustimo ohladiti. Medtem ko se ohladi, ga večkrat premešamo. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Kvašeno testo razvaljamo kar na pekaču in ga pustimo 15 do 20 minut ponovno vzhajati. Pečico segrejemo na 200 °C.

6. Po testu enakomerno razmažemo mandljevo oblogo. Pogačo damo v vročo pečico in pečemo 30 do 40 minut, da zlato porumeni.

7.Pogačo ohladimo in razpolovimo. Preostalo smetano zelo trdo stepemo in jo previdno zamešamo v ohlajeni puding. Sladico nadevamo s pudingovo maso.

 

 

 

 

 

 

<< NAZAJ NA RECEPTE