PEKARČEK & SLAŠČIČARČEK

kruh

Portal Pekarček & Slaščičarček je namenjen vsem pekom in slaščičarjem, ki jim je veselje do tega cenjenega in kreativnega dela! Na tem portalu bomo objavljali vaše recepte in kreativnosti ki jih boste ustvarjali tekom vašega vsakdana!

 

RECEPT

POTRATNA POTICA

BISKVIT

5jajc

20dag  sladkorja

20 dag  moke

1 žlička  pecilnega  praška

žlica  olja

5 žlic  vrele  vode

1  žlička  kakava

 

KVAŠENO  TESTO

40dag  moke

Pol  žličke  soli

rumenjak

2  žlici  sladkorja

Limonina  lupina

2  žlici  ruma

1,5 dag  kvasa

6 dag  masla

2,5  dcl  mleka

 

OREHOV  NADEV

40 dag  orehov

15 dag  sladkorja

vanilijev  sladkor

cimet

limonina  lupina

nožev  vrh  prave  kave

1 dcl  kisle  smetane

2  jajci

Mleko

 

SKUTNI  NADEV

50dag  skute

Ščepec  soli

1  vanilijev  puding

2  jajci

1 dcl  kisle  smetane

Lupina  in  sok  pol  limone

 

1. PRIRAVA BISKVITA ZA POTRATNO POTICO

Iz beljakov stepemo trd sneg, vtepemo sladkor, nato rumenjake, olje, prilivamo po žlicah vodo in mešamo. V spenjeno zmes z ročno metlico narahlo zamešamo Moko, pomešano z pecilnim praškom. Polovico testa za potratno potico razgrnemo za pol prsta na debelo na namazan in pomokan pekač ter pečemo v pečici pri 190°C 10 minut. V preostalo testo zamešamo kakav in prav tako spečemo. Pečen biskvit takoj ločimo od pekača in čez nekaj minut obrnemo na desko. Te plošče lahko spečemo kakšen dan prej.

2. PRIPRAVA POTRATNE POTICE

V moko ob steni sklede damo sol, v jamico sredi moke pa limonino lupino, sladkor in rumenjak. Posebej vzhajamo kvas z malo sladkorja in 2 žlici toplega mleka .

3. V skodelici raztopimo maslo. V moko prilijemo polovico mleka in z roko mešamo iz sredine nazven, pridamo vzhajan kvas, če je to potrebno, še malo mleka, nato maslo ter gnetemo 6 minut. Testo pokrijemo in naj vzhaja dobro uro.

4. V orehe in v skuto damo vse sestavine ter premešamo. Nazadnje narahlo zamešamo trd sneg. Posebej pripravimo 1 dcl ruma s pol dcl vode.

 

 

 

 

 

5. Vzhajano testo razvaljamo 3 mm na debelo. Z njim obložimo namazan pekač višji ali dva podolgovata modela – srnin hrbet.

6. Najprej namažemo orehov nadev in ga pokrijemo z rumenim biskvitom. Tega navlažimo z rumom in čezenj razgrnemo skutni nadev , pokrijemo s čokoladnim biskvitom. Postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo modela ali pekača. Če polnimo dva modla, začnemo v drugem s čokoladnim biskvitom.

7. Na vrhu naj bo nadev, ki ga pokrijemo s kvašenim testom. Tudi testo iz stene ob robu na vrhu zagrnemo nazaj.

8. Potratna potica naj počiva 25 minut. Nato jo namažemo z jajcem ali beljakom ter postavimo v 180°C vročo pečico in pečemo 45 -60 minut, odvisno od njene debeline od velikosti.

9. Pečeno Potratno potico damo iz pečice in jo po desetih minutah obrnemo na pladenj. Režemo popolnoma ohlajeno.

 

potratna potica

 

 

 

 

 

<< NAZAJ NA RECEPTE